Додати в обране
Дзвоніть нам за телефоном: +38(044) 486-87-68
Віддані Україні, відкриті світу!
Сучасні діти не читають… Як бути? 05 квітень 2016

Сучасні діти не читають… Як бути?

Про те, як заохочувати дитину до читання і з якого віку це починати, розповіли спеціалісти під час прес-конференції у прес-клубі ДОО НСЖУ.

Книга – не для кожного кращий друг

На думку сімейного системного психотерапевта Юлії Волкової, привчати дитину до книжки потрібно, як тільки вона почала ходити. Відповідальні за це лише батьки. Якщо дитина середнього або старшого шкільного віку говорить, що книга їй нецікава, то треба дивитися на ситуацію зсередини – чи читають батьки, чи є в родині книги, чи купують їх. Якщо батьки читають, то дитина буде наслідувати цей приклад. Процес читання не такий простий, як здається.

«Я вважаю, що книга – не для кожного може стати кращим другом. І навіть не треба робити її масовою», — говорить психолог.

Хто крім Гарі Потера…

Важливо добирати книги для малюків. Головне за допомогою літератури навчати дітей відповідальності і толерантності.

«Коли я пишу дитячу книгу, то завжди раджуся з психологами, бібліотекарями, адже психіка сучасної дитини – дуже вразлива», — говорить дитяча письменниця Еліна Заржицька. — Сучасні реалії потребують сучасного героя для дітей, але для малечі герой повинен бути добрим, позитивним. Виховання маленьких починається з позитивних прикладів. На жаль, у конкурсі «Кращий читач України» на запитання – який твій улюблений герой, діти дуже часто відповідали – Гарі Потер. Складається враження, що вони не знають нікого, окрім нього. Ми маємо зробити модними книги українських авторів. Адже є багато гарних сучасних дитячих письменників і гідних  казкових героїв, проте, на жаль, їх не знають. А їхні книги друкуються невеликими накладами».

Найбільше люблять фентезі

З 21 березня в Дніпропетровській обласній дитячій бібліотеці та її філіалах триває Тиждень дитячого читання. Також впроваджується проект «Книга єднає Україну». В його рамках відбуваються зустрічі або спілкування читачів он-лайн з українськими письменниками. Зокрема, діти вже познайомилися з Тарасом Прохасько, Христиною Лукащук, Андрієм Бачинським, Еліною Заржицькою та іншими.

«Читачів в бібліотеці не меншає, проте їхній вік помолодшав, — зазначає директор обласної бібліотеки для дітей Ольга Шарабура, — Не можна сказати, що учні старшої школи не ходять до бібліотеки. Проте це вже люди, які підготовлені до дорослого життя, і мають свої літературні вподобання. Діти обирають різні книги, найбільше люблять «фентезі», «страшилки». Також популярні серед читачів і сучасні українські автори. Затребувана спеціальна література – посібники з хендмейду та періодичні видання. Адже не кожна школа чи родина зараз має змогу підписатися на журнал. Також ми намагаємося обирати для найменших читачів спеціальні книжечки – оздоблені намистинками, хутром, книги на картоні, які б могли зацікавити малюків».

Назва англ:  Today's children do not read ... How can that be?
Текст анонса En:  Today, many parents complain that their children do not want to read. The reasons are many: an early passion for computer games and social networks, rising prices for quality children's books and more.
Всі новини